Αρκάντι & Μπόρις Στρουγκάτσκι (Arkady & Boris Strugatsky): «Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (Στάλκερ)», (“Πικник на обочине”)

Τίτλος: Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (Στάλκερ)
Πρωτότυπος τίτλος: Πικник на обочине
Συγγραφέας: Αρκάντι & Μπόρις Στρουγκάτσκι
Μετάφραση: Μανώλης Ασημιάδης
Εκδόσεις: ΑΩ
Έτος έκδοσης: 2008
Έτος πρώτης έκδοσης: 1972 (Ρωσικά)
Διαστάσεις: 21×14
Αριθμός σελίδων: 240
ISBN: 978-960-8825-07-9

 

Η δεύτερη καθυστερημένη πρόταση είναι για ένα εξαιρετικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας από τη δεκαετία του ‘70. Αδελφοί Στρουγκάτσκι, δύο Σοβιετικοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας με αρκετά πλούσιο έργο. Το «Πικνίκ δίπλα στο δρόμο», ίσως το σημαντικότεο έργο τους, κυρίως γιατί η ταινία του Ταρκόφσκι -”Στάλκερ” (1978)- ήταν βασισμένη σε αυτό το ιδιαίτερο μυθιστόρημα. Γοργό μυθιστόρημα, μπορεί να διαβαστεί μέσα στη μέρα, υπέροχος γραπτός λόγος, (και όμορφη μετάφραση), καταπληκτική ροή, ιδιαίτερη αποτύπωση πραγματικά ανθρώπινης πλευράς των ηρώων/χαρακτήρων. Χωρίς να χρειάζεται να πούμε σχεδόν τίποτα, ένα καταπληκτικό βιβλίο γεμάτο πλούσια αναγνωστικά δώρα. Στο τρίτο μέρος του, έρχεται έκρηξη φιλοσοφικών ζητημάτων χωρίς στολίδια και όμορφες λέξεις. Ζητήματα που λες εύκολα πως γεννήθηκαν μέσα και στο δικό σου μυαλό. Πίστη, εύκολοι άνθρωποι και δύσκολοι δούλοι, σκοτάδι και θάνατος, ελπίδα και κατάκτηση, πτώση και ήττα, λάθη και πορείες, γνώση για το τίποτα, μοίρα και λογική, ύπαρξη για τι, πώς. [πολλοί δίνουν και προφητικό μανδύα στο έργο. Ίδια η αποτύπωση με το τραγικό πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, το 1986. Ίδιος βηματισμός, ίδιο κι απαράλακτο το δραματικό τους στίγμα, πέρα από εποχές πέρα από χρόνο].

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

…Το έργο αφορά τα υπολείμματα μιας επίσκεψης από άλλο κόσμο, τα οποία και αποτελούν θήραμα για διάφορους τυχοδιώκτες, τους επονομαζόμενους κυνηγούς (ένας από αυτούς και το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, ο Ρέντρικ Σούχαρτ). Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται εντός μιας αποκλεισμένης από τον Ο.Η.Ε. περιοχής, η οποία ονομάζεται Ζώνη Επίσκεψης. Η Ζώνη αποτελεί επίσης πεδίο εκδήλωσης ποικίλων αλλόκοτων περιστατικών, πολύ συχνά ανατριχιαστικών. Οι Στάλκερ (όπως ονομάζονται οι κυνηγοί στο πρωτότυπο), είναι υποχρεωμένοι να ζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για κάθε πολύτιμο λάφυρο…

Το «Πικνίκ δίπλα στο δρόμο» είναι το σημαντικότερο έργο των αδελφών Στρουγκάτσκι για τον απλούστατο λόγο ότι η ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι -Στάλκερ- που γυρίστηκε βάση αυτού το 1979, έγινε παγκόσμια γνωστή (λόγω και της φήμης του σκηνοθέτη και της βράβευσής της σε διεθνείς κινηματογραφικές εκδηλώσεις), ενώ το βιβλίο μεταφράστηκε ακολούθως σε όλες τις δυτικές γλώσσες και η λογοτεχνική του αξία είναι πράγματι υψηλή. Βέβαια, η αξία του είχε αναγνωρισθεί αρκετά νωρίτερα, καθώς είχε εκδοθεί στην Αμερική από το 1976 και είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

… Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς κάτι ανάλογο με το Πικνίκ δίπλα στο δρόμο. Μπορούμε με επιφύλαξη να αναφέρουμε ότι φέρνει στο μυαλό την παράθεση της οδυνηρής ανθρώπινης αδυναμίας όπως αυτή καταγράφεται στο έργο του άλλου μεγάλου αυτής της λογοτεχνικής νοοτροπίας, στο Σολάρις του Στάνισλαβ Λεμ, απέναντι σε πρωτοφανή και ανεξήγητα φαινόμενα που επιδρούν πρωτίστως στην ψυχή…

…Το έργο, του οποίου η λάμψη παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα -περισσότερο από τριών- δεκαετιών από την έκδοσή του, συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και να μεταγράφεται σε διάφορες μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας: Θεατρική παράσταση στη Φινλανδία 2003-2004, Τζαζ μουσική σκηνή στην Ολλανδία από το 1983, κ.α. Εντός του 2008 μάλιστα, είναι προγραμματισμένη και η προβολή της νέας κινηματογραφικής απόδοσής του, από το Χόλιγουντ αυτή τη φορά…

Περιεχόμενα:

  • Η φαντασία στον πλανήτη των Σοβιέτ
  • Μία συνέντευξη
  • 1. Ρέντρικ Σούχαρτ, ετών 23
  • 2. Ρέντρικ Σούχαρτ, ετών 28
  • 3. Ρίτσαρντ Νούναν, ετών 51
  • 4. Ρέντρικ Σούχαρτ, 31 ετών
  • Αντί Επιλόγου

Σημ. Μαλακό εξώφυλλο, όμορφο χαρτί και γραμματοσειρά.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s